logo logo

2023-02-13

ADÓHATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI ADATSZOLGÁLTATÁS

A funkció rövid leírása

A számlázó programokra vonatkozó 23/2014 NGM rendelet 2016 január 1-ével kiegészült egy új feltétellel, amely kötelezővé teszi egy adatszolgáltatási funkció beépítését a számlázóprogramokba. A változtatást a 2/2015 (II. 3) NGM rendelet tartalmazza. Az új funkció neve hivatalosan „Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás”, mely kötelező eleme a számlázó programoknak.


Fontos tudnivalók:

Az Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás funkciót csak akkor kell használnia, ha a NAV kéri. Erre hatósági ellenőrzés esetén kerülhet sor.

A program nem küld adatot, a generált XML fájlt Önnek kell átadnia a NAV-nak, a hatóságok által meghatározott módon.

Az új funkcióval készített XML állomány kizárólag a számlák adatait tartalmazza. Nem tartalmaz más adatokat.


Használati feltételek

„Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” készítése jog szükséges a programfunkció eléréséhez.


Használata

A Kimutatások menüpontban találja az „Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” -t. Kétféleképpen is indítható a lekérés: számla kelte, vagy számla sorszám intervallum alapján. 



A mentés helye alapértelmezetten a program alkönyvtárában található Export mappa. Amennyiben szeretné másik elérési útvonalra menteni, azt a tallózó gomb segítségével megteheti. Az „Adatszolgáltatás” gombra kattintva a program elkészíti az XML fájlt a megadott paraméterek alapján a kitallózott útvonalra. Ezt követően visszajelzést küld, hogy mely mappában találja az elkészült fájlt, valamint kiírja a számlák darabszámát, melyek az adatszolgáltatásban szerepelnek.