logo logo

2023-02-07

KIMENŐ SZÁMLÁK EXPORTÁLÁSA NAV XML FORMÁTUMBAN

A funkció rövid leírása

A számlázóprogramok XML-formátumban tudnak számlaadatot küldeni az adóhatóság részére a 2018. július elsején életbe lépő számlaadat-szolgáltatási kötelezettségnek megfelelően. Ezen funkció egészült ki további szűrési feltételekkel, pl. fizetési mód, partner, teljesítési idő.

A legtöbb könyvelő programba beolvasható az ezen fájl. Fontos különbség a NAV Online Számlázásból letöltött adatokkal szemben, hogy ebben a feladásban szerepelnek a magánszemélyek részére kiállított számlák vevőadatai is. Így az adott számla teljesértékűen importálható.


Használati feltételek

Megfelelő jogosultság szükséges az exportálás végrehajtásához.




Használata

A lekérdezés paramétereit kell elsőként beállítania: választható, hogy a számla kelte időintervallum alapján, vagy pedig a teljesítési idő intervallum alapján, vagy pedig a számlaszám intervallum figyelembevételével szeretnénk a számlákat lekérni. 

A lenyíló mezőben megjelenő naptár segítségével, begépelve a helyes dátumot, illetve a dátum mezőkön jobb egérgombot nyomva megjelenő helyi menü segítségével. A választható „-tól” dátumopciók: mai nap, ennek a hétnek az első napja, előző hét első napja, ennek a hónapnak az első napja, előző hónap első napja, ennek az évnek az első napja, előző év első napja. A választható „-ig” dátumopciók: mai nap, ennek a hétnek az utolsó napja, előző hét utolsó napja, előző hónap utolsó napja, előző hónap első napja, előző év utolsó napja. A teljesítési időt ugyanezen metódus alapján lehet kiválasztani.

A sorszám intervallumot pontosan kell megadni, tehát 6 karakterrel kell feltöltenie a beviteli mezőket, a kezdőbetűt a program automatikusan felkínálja.

A fizetési módok automatikusan be vannak jelölve, a jelölőnégyzet kikattintásával lehet szűkíteni a fizetési módokat. 

Fontos megadni a mentés helyét: a program automatikusan az alkönyvtárában található Export mappába készíti el az xml fájlt, de természetesen a tallózógomb segítségével ezen bármikor módosíthat. 

„A generált állomány zip-be csomagolása” jelölőnégyzet segítségével egy tömörített állományt hoz létre a program, melyet mérete miatt könnyebb email mellékletként elküldeni.

Az „Adatok exportálása” gombra kattintva elkészül a beállított szűrési feltételek alapján az xml fájl. 

Ezt követően aktívvá válik az „E-mail küldése gomb”. A megjelenő ablakban a tallózógomb segítségével kiválaszthatjuk a címzett partner email címét, illetve manuálisan is megadhatjuk az email címet.